Op de fiets door de Italiaanse Heuvels! Samen met Joeke van der Molen, Franka Meiland en Rose-Marie Droës vertellen wij in Denkbeeld, het vakblad over Psychogeriatrie, over interactief fietsen bij mensen met dementie.

Exergaming motiveert mensen met dementie om te bewegen

Ondanks de positieve effecten van regelmatig bewegen, hebben veel mensen met dementie de neiging om minder te bewegen. Daar zijn verschillende redenen voor: angst om te verdwalen, angst om te vallen, verminderde interesse of verminderd. Exergaming, exercise en gaming, motiveert mensen met dementie om te bewegen en dat ook langer vol te houden. Interactief fietsen is een voorbeeld van Exergaming. Hierbij wordt een beeldscherm aangesloten op een hometrainer of actief-passief trainer, en kunnen de deelnemers een levensechte route zien terwijl ze fietsen. Interactief fetsen wordt onder andere aangeboden met de SilverFit Mile.

Onderzoek naar exergaming in Nederlandse Dagcentra

Studies naar het effect van ‘interactief fietsen’ op het functioneren en welbevinden van mensen met dementie zijn schaars. Om die reden startte de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC (locatie VUmc) in 2016 – mede in het kader van een EU-project over technologie voor mensen met dementie INDUCT – een groot onderzoek naar exergaming in Nederlandse Dagcentra. Het project is in samenwerking met de Vrije Universiteit, TNO, zorginstellingen, aanbieders van exergaming en een ervaringsdeskundige uitgevoerd met aanvullende subsidies van ZonMw, Alzheimer Nederland (in het kader van het Memorabel-onderzoeksprogramma) en Stichting Dioraphte.

Positieve effecten van exergaming op mensen met dementie

Er zijn positieve effecten gevonden van interactief fietsen op het cognitief functioneren (geheugen) en sociaal gedrag van de persoon met dementie. Voor de mantelzorgers is er een positief effect gevonden op gevoelens van competentie. Gebaseerd op deze uitkomsten wordt exergaming aanbevolen door de onderzoekers. Wil je graag de specifieke bevindingen lezen? Lees het volledige artikel hier.

Praktijkervaringen

In het artikel in Denkbeeld beschrijven we ook ervaringen uit de praktijk. Aad heeft de ziekte van Alzheimer en gaat een aantal keer in de week naar Dagbesteding In de Reizende Man. Tijdens zijn bezoek aan de dagbesteding fietst hij altijd een flink stuk op de SilverFit Mile.

"Ik zie echt een lach op zijn gezicht. Het is heel goed te zien dat hij ervan geniet. Hij had vandaag ook meer dan een half uur gefietst. Toen zijn partner hem op kwam halen moesten we hem echt vragen om te stoppen. Hij bleef maar fietsen, omdat hij de route zo leuk vond."

- Tonny, oprichter dagbesteding In de Reizende Man.

Interesse?

Wil jij de mogelijkheden van de SilverFit Mile ontdekken in een (online) demonstratie? Neem dan alstublieft contact met ons op.

Literatuur:

Hendriks, C., van Santen, J., Dröes, R.M., Boverhof, M., & Meiland, F. (2021). Op de fiets door de Italiaanse heuvels. Denkbeeld 33, 34–37. https://doi.org/10.1007/s12428-021-0850-1


Deel deze pagina: