Lia Dekker

Vol enthousiasme zet Lia Dekker zich in als beweegcoach bij Attent Zorg en Behandeling voor mensen met dementie en somatische aandoeningen. Dit doet ze samen met nog twee collega’s. Haar doel is om haar cliënten met plezier aan het bewegen te krijgen en in beweging te houden. Haar werk is haar passie.

“Oorspronkelijk kom ik uit de verpleging, maar ik werk nu al 36 jaar met ouderen, vooral met mensen met dementie. Ik hou mij bezig met zowel het recreatief als het functioneel bewegen en heb een nauwe samenwerking met de afdeling fysiotherapie. Naar de zorg heb ik een adviserende rol en daarnaast ga ik ook daadwerkelijk met cliënten aan de slag.

Ik verzorg presentaties voor zorgmedewerkers, medewerkers dagbesteding, vrijwilligers en mantelzorgers om hen het belang van bewegen voor de cliënt bewust te maken. Ik laat hen zien hoe belangrijk bewegen is voor het dagelijks functioneren en voor de kwaliteit van leven. Eigenlijk ben ik de hele dag bezig om mensen te enthousiasmeren en mijn passie voor beweging met hen te delen. 

Bewegen voor mensen met dementie

Bij de ouder wordende mens neemt het initiatief tot bewegen af. Er wordt overdag veel geslapen. Deze passieve manier van leven heeft negatieve gevolgen, zowel lichamelijk als psychisch. Om mensen in beweging te krijgen, moet er veel verleid en geënthousiasmeerd worden. Als het lukt om iemand in beweging te krijgen, is het bijzonder om te zien wat voor goeds dat teweeg brengt. Mensen genieten er uiteindelijk van om naar buiten te gaan, aan een beweegspel mee te doen, te wandelen of op een andere manier actief te zijn.

Ook het onderlinge contact is een belangrijk onderdeel van het samen bewegen. Ik verwonder me elke dag weer over het plezier dat bewoners hebben tijdens de verschillende activiteiten. Het is vaak moeilijk om mensen over te halen om te bewegen. Als er eenmaal bezig zijn dan zie je gewoon de lach komen en na afloop zeggen ze vaak dat ze het fijn vonden om te bewegen.

Bewegen leuk maken

Bewegen moet natuurlijk leuk zijn. Een saai lesje met de armen hoog en de benen hoog werkt niet. Bewegen moet plezierig gemaakt worden door middel van onderling contact en het gebruik van diverse materialen. Daar slaagt de SilverFit Mile in. Mensen kunnen fietsen op een speciale fiets, vanuit de gewone stoel of een rolstoel. Het fijne is dat fietsen met de Mile zó laagdrempelig is, dat het voor bijna iedereen geschikt is, ook voor mensen met lichamelijke beperkingen en tot en met het derde stadium van dementie.

Op het scherm zien bewoners een film van een route die ze zelf gekozen hebben. Het is verrassend hoe er dan gesprekken tot stand komen en de herinneringen tevoorschijn komen.  

Kippenvelmomenten

Veel bewoners bij ons komen uit Arnhem en dus kiezen ze graag voor de route door Arnhem. Vaak hebben ze er hun hele leven gewoond, maar door dementie is het beeld van Arnhem vervaagd. En dan is er ineens de film over Arnhem. Mensen gaan rechtop zitten en herkennen van alles, zoals de Klarendalse molen en het uitgaanscentrum. Dat is heel leuk om te zien.

Er was ook een meneer die geboren en getogen was in Bergen op Zoom, maar daar nooit meer kwam. Toen ik het filmpje van Bergen op Zoom aanzette kwam er een glimlach op zijn gezicht door de herkenning. Zijn vrouw was er toevallig bij die dag. Ze hadden elkaar in Bergen op Zoom leren kennen. De herinneringen kwamen boven. Dat was natuurlijk een kippenvelmoment. Elke keer kwam de heer terug om te kunnen fietsen door Bergen op Zoom. Dat zijn de bijzondere momenten die het werk zo boeiend maken.”

Uw verhaal op onze website?

Heeft u ook een mooi verhaal dat u wilt delen of heeft u tips voor andere gebruikers? Laat het dan weten.

Deel deze pagina: