Vier jaar geleden begon bewegingsagoog Dennis Hopman Silverfitness Wijchen, een sportschool die verbonden is aan Zorgcentrum Meander. De meeste mensen die er één of twee keer per week trouw komen sporten, zijn 65 jaar of ouder. De oudste sporter is zelfs 93 jaar!

Na een paar weken al vooruitgang

Dennis Hopman: “Iedereen uit Wijchen is welkom in onze sportschool, maar de meeste mensen die hier sporten zijn ouder dan 65 jaar en hebben lichamelijk beperkingen. Sommige ouderen zijn mensen met beginnende dementie. Ze wonen vaak nog wel zelfstandig, eventueel met dagelijkse hulp. 

In de fitnessruimte staan verschillende laagdrempelige apparaten, zoals de SilverFit 3D, de SilverFit Newton met legpress en pulley, de NuStep en de SilverFit Mile met fiets en loopband. Voor elke sporter maak ik een beweegprogramma op maat. Ik  zie dat mensen na een paar weken al vooruit gaan. Afhankelijk van hun beweegprogramma hebben ze meer uithoudingsvermogen of kracht. Ik zie de mensen ook mobieler worden, ze kunnen dan bijvoorbeeld weer makkelijker naar dat ene hoge keukenkastje reiken.” 

Het enige beweegmoment in de week

“Voor veel van mijn sporters is hun bezoek aan Silverfitness Wijchen eigenlijk het enige beweegmoment in de week, terwijl het zo ontzettend belangrijk is dat ze in beweging blijven. Stilzitten is het nieuwe roken. Een aantal van hen maakt misschien nog wekelijks een wandeling met rollator of een ander hulpmiddel, maar buiten fietsen is bijvoorbeeld voor velen niet meer mogelijk. 

Als ouderen hier voor het eerst binnen komen, is het misschien wel even wennen. Sporten was vroeger natuurlijk heel anders. Maar ik merk dat wanneer ik met enthousiasme en plezier uitleg hoe de systemen werken, de meeste mensen wel nieuwsgierig reageren. Na het uitproberen worden ze vaak wel lid van de sportschool.”

Mag de loopband nog even aan?

“Niet iedereen vindt bewegen leuk. De SilverFit systemen helpen om het bewegen plezierig te maken. Oefeningen doen in spelvorm of fietsen met een routefilm is gewoon leuker dan droge functionele oefeningen uitvoeren. Ik denk dat dit ervoor zorgt dat mensen het bewegen langer volhouden en ze steeds weer trouw komen sporten. Soms maak je mee dat iemand lekker aan het lopen is op de loopband en de route dan plots al afgelopen is. Ze willen dan nog even doorlopen op die ‘plek’ en dan zet ik de route gewoon even langer aan.”

Samen met je kleinkind spelen

“De SilverFit 3D gebruik ik voor mensen die wat minder mobiel en actief zijn en als ik mensen samen wil laten sporten. Spellen als De Vos, De Mol en Bingo zijn erg populair. Een speciaal moment was die ene keer dat een sporter op haar kleindochtertje moest passen en haar had meegenomen. Ik heb ze toen samen aan het sporten gezet. Die mevrouw straalde helemaal, omdat ze samen met haar kleindochter kon sporten. Ze heeft toen wel zes of zeven oefeningen gedaan, terwijl dat er normaal maar twee of drie zijn.” 

Voldoening uit het sporten halen

“De sporters bij Silverfitness Wijchen bewegen met plezier. Ze zijn fysiek beter belastbaar en krijgen daardoor meer vertrouwen in zichzelf. Daardoor zitten ze beter in hun vel. Ze kunnen nu een extra blokje om, lopen sneller of zijn mobieler. Voor mij is het fijn om te zien dat mensen vooruit gaan en plezier en voldoening halen uit het sporten. Dat geeft mij ook voldoening.”

Deel deze pagina: