De SilverFit 3D bevat een menu-item genaamd 'Diagnose'. Deze bevatten oefeningen die aanluiten op een gestelde diagnose en het bijbehorende behandeldoel. De oefeningen passende bij de diagnose 'Amputatie' zijn van grote meerwaarde op het reguliere geriatrische fysiotherapeutische revalidatieprogramma. Dat blijkt uit het masteronderzoek van Anke van Cruchten, geriatriefysiotherapeut bij Revalidatiecentrum Roermond van de Zorggroep.

Patiënten met een amputatie hebben landelijk gemiddeld een langere ligduur (80-100 ligdagen) dan andere patiëntgroepen, zoals bijvoorbeeld patiënten met een CVA (69.1 ligdagen). Binnen het revalidatiecentrum werd de beschikbare behandeltijd zowel door de fysiotherapeut als de patiënt soms als te weinig beschouwd. Anke van Cruchten ging na of de SilverFit 3D oefeningen passende bij de diagnose 'Amputatie' náást de reguliere therapie inzetbaar zou zijn voor zowel de (geriatrie-)fysiotherapeut als de patiënt met een amputatie. De resultaten zijn zeer positief:

  • Het gebruik van de SilverFit 3D leidt tot extra oefenmomenten: patiënten oefenen tot gemiddeld 80 minuten per week extra!
  • Patiënten zijn meer gemotiveerd om (zelfstandig) te oefenen tijdens het revalidatietraject.
  • Dankzij het spelelement van de oefeningen op de SilverFit 3D zijn de patiënten afgeleid van hun handicap en de tijdsduur van de oefeningen. Hierdoor bewegen de patiënten vrijer, verleggen zij hun grenzen en behalen zij een goede trainingsprikkel, zonder dat zij dit door hebben.
  • De fysiotherapeuten kunnen het programma vanaf dag 1 inzetten en geven al na 2 maanden oefenen aan dat het programma onmisbaar lijkt te zijn voor de geriatrische revalidatie bij patiënten met een beenamputatie. 

Op de SilverFit 3D zijn er momenteel oefeningen beschikbaar passende bij de diagnoses: COPD, CVA, ziekte van Parkinson, heup­ artrose, knieartrose, totale knieprothese, totale heupprothese en amputatie. Daarnaast is het voor cliënten met de ziekte van Parkinson mogelijk om bij verschillende oefeningen auditieve of visuele cues toe te voegen. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op voor meer informatie of voor een vrijblijvende demonstratie.

Deel deze pagina: