Het onderzoek

Mensen met dementie ervaren regelmatig obstakels bij deelname aan beweegactiviteiten. Een afname in interesse is een voorbeeld hiervan. Exergaming kan een bijdrage leveren bij het overwinnen van deze obstakels. Amsterdam UMC (locatie VUmc) heeft de afgelopen tijd wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de effecten van interactief fietsen (exergaming) op het functioneren en welzijn van mensen met dementie. Daarnaast is ook onderzocht wat de indirecte effecten hiervan zijn op de mantelzorgers. Het studieprotocol is beschreven in Van Santen et al. (2019). 112 mensen met dementie met hun mantelzorger uit 20 verschillende dagcentra hebben deelgenomen aan het onderzoek. De deelnemende dagcentra zijn in twee groepen verdeeld; dagcentra die exergaming aanbieden en dagcentra die geen exergaming aanbieden. De mensen met dementie in de dagcentra mét exergaming werden gestimuleerd om minimaal tweemaal per week hieraan deel te nemen. De mensen met dementie in de dagcentra zonder exergaming konden deelnemen aan reguliere dagactiviteiten. Verdere (wetenschappelijke) publicaties volgen nog. 

Resultaten van het onderzoek

  • Er zijn positieve effecten gevonden van exergaming op het geheugen en sociaal gedrag van mensen met dementie. 
  • De deelnemers in de dagcentra mét exergaming waren gemiddeld meer minuten actief op een dag dan de deelnemers in de dagcentra zonder exergaming. 
  • Exergaming had een positief effect op gevoelens van competentie van de mantelzorgers. 
  • Exergaming werd zeer gewaardeerd door deelnemers, familie en begeleidend personeel.
  • Exergaming kan veilig worden aangeboden en verbreedt het aanbod aan beweegactiviteiten.

Interesse?

Met de SilverFit Mile is interactief fietsen mogelijk. De SilverFit Mile bootst met stabiele routefilms de ervaring van buiten fietsen levensecht na. Reguliere therapie verandert in een unieke fietservaring. De SilverFit Mile graag eens in het echt zien? Wij komen hem graag bij u op locatie demonstreren.

Literatuur 

Van Santen, J., Dröes, R.M., Bosmans, J.E., Blanson Henkemans, O.A., Van Bommel, S., Hakvoort, E., . . . Meiland, F (2019). The (cost-) effectiveness of exergaming in people living with dementia and their informal caregivers: protocol for a randomized controlled trial. BMC Geriatrics, 19, 1-19. 

Deel deze pagina: