SilverFit bewegingswetenschapper Carlijn Hendriks sprak met een fysiotherapeut over de nieuwe functionaliteit ‘Oefenseries’ van de SilverFit 3D. De SilverFit 3D is een systeem waarmee grove motoriek en ADL getraind kunnen worden middels motiverende beweegoefeningen in spelvorm. De fysiotherapeut is werkzaam in een ziekenhuis in Zuid-Holland en behandelt CVA-patiënten.

“De SilverFit 3D was al een goede ondersteuning in zelfstandig oefenen, maar de functionaliteit ‘Oefenseries’ heeft dit nog verder verbeterd.  Eerst kon een patiënt steeds 5 minuten zelfstandig oefenen, maar nu kan dat een half uur lang.”

De fysiotherapeut heeft een oefenserie aangemaakt waarmee patiënten zelfstandig kunnen oefenen.  

“Waar ik het meest enthousiast over ben, is een oefenserie die ik Algehele Fitheid heb genoemd: veel quadriceps, wat arm/hand en wat grovere bewegingen. Dat zijn de oefeningen: 5 minuten ‘Bingo’, 5 minuten ‘Picknick’, 5 minuten ‘Overstekende Mieren’, 5 minuten ‘Diepzee zwemmen’ en 5 minuten ‘Volleybal’. Dan is de patiënt dus 25 minuten, plus vooraf ingestelde pauzes tussen de oefeningen, een half uur achter elkaar voor de grote spiergroepen bezig.” 

Nu hoeft de fysiotherapeut niet elke vijf minuten iets nieuws aan te zetten. Voorheen gingen de patiënten zitten wachten als een oefening afgerond was en ervaarden ze een soort van afhankelijkheid. Als de fysiotherapeut nu een oefenserie voor de patiënt heeft aangezet, kan hij tegelijkertijd een andere patiënt gaan begeleiden. 

Daarnaast heeft de oefenserie nog een ander groot voordeel:

“Wij zijn een revalidatieafdeling. Naast de patiënt specifieke revalidatie heb je de norm gezond bewegen. Ik vind niet dat de fysiotherapeut dat altijd in een klinische setting hoeft te doen. Nu kunnen mensen hier dus al een half uur zelf oefenen. Niet specifiek voor hun opnamediagnose, maar gewoon om te bewegen.”

Vooraf doet de fysiotherapeut altijd eerst een één op één therapiesessie om te kijken of een patiënt de oefeningen in spelvorm onder de knie heeft. De fysiotherapeut bepaalt per patiënt of een oefenserie geschikt is voor hem of haar.

Wil jij ook een oefenserie aanmaken? Bekijk onderstaande video om te zien hoe dit werkt:


Deze video is slechts een van de beschikbare online trainingsvideos voor de SilverFit 3D. Wil jij alles uit het systeem halen? Bekijk nu de online training.


Deel deze pagina: