Bas Wiersum heeft voor zijn opleiding fysiotherapie onderzoek gedaan in de Seniorenkliniek in verpleeghuis De Stelle te Oostburg. Hij heeft gekeken naar hoe ouderen met een gewrichtsvervangende ingreep aan heup of knie intensieve oefentherapie met behulp van de SilverFit 3D ervaren. De SilverFit 3D biedt motiverende oefeningen in spelvorm om de grof motorische, cognitieve en ADL-vaardigheden te oefenen.

Het onderzoek

De patiënten uit de Seniorenkliniek revalideren zes keer in de week intensief, afhankelijk van de belastbaarheid. Uit eerder onderzoek van (Burgt & Wiersinga, 2009) kwam naar voren dat het voor geriatrisch patiënten vaak lastig is om gemotiveerd te blijven. In dit onderzoek is gekeken of de SilverFit 3D hieraan kan bijdragen. Bas heeft hiervoor interviews afgenomen bij acht orthopedisch revaliderende ouderen die oefentherapie uitvoerden met behulp van de SilverFit 3D. 

De resultaten 

Uit de resultaten is gebleken dat de acht participanten de SilverFit 3D als een plezierige revalidatiemethode ervaarden. Van de deelnemers gaf 87,5% aan dat de SilverFit 3D de motivatie verhoogt. Daarnaast gaf 75% van de deelnemers aan het gevoel te hebben zelfstandig te kunnen trainen met de SilverFit 3D en 62,5% van de deelnemers was tevreden met het resultaat wat ze hadden behaald door middel van de oefentherapie. In zijn studie wordt geconcludeerd dat de SilverFit 3D het intensief revalideren met een totale heup- of knieprothese leuker maakt. De voornaamste reden die hiervoor wordt gegeven is dat de revalidatie meer wordt gezien als spelletje dan als oefentherapie, waarbij het willen verbreken van de score de motivatie verhoogt.

Quotes van de deelnemers:

“Ik ben 85, maar vind het leuk! In het begin dacht ik kinderachtige spelletjes. Dat is het niet, want je voelt het goed in je bovenbenen. Je moet goed je best doen. Die miertjes vallen zo weg.”    

"Ik kan gewoon merken dat ik vooruitging. Ik heb verzwaring aan mijn been en kan nog steeds het spelletje spelen. Eerst lukte dat niet eens zonder."

"Of ik dat zelfstandig zou kunnen doen? Dat denk ik wel ja. Dat gaat toch allemaal vanzelf. Zou leuk zijn."

Interesse?

Wilt u de SilverFit 3D graag eens in het echt zien? Wij komen hem graag vrijblijvend bij u op locatie demonstreren.

Literatuur 

  • Wiersum, B. (2019). Kwaliteitsonderzoek naar orthopedisch revaliderende ouderen met behulp van de SilverFit (Unpublished Bachelor’s thesis). THIM University of Applied Sciences for Physiotherapy.
  • Van Gastel, M., & Van der Burgt, R. (2012). Verminderen van vallen met de SilverFit. Fysiotherapie & Ouderenzorg, 26(1), 11-17.

Deel deze pagina: