Saskia van Uden is (ParkinsonNet) fysiotherapeut bij BrabantZorg en heeft voor haar master geriatrie fysiotherapie onderzoek gedaan naar de ervaringen van Parkinsonpatiënten met loopbandtraining door middel van de SilverFit Mile. Veertien Parkinsonpatiënten uit Hoehn en Yahr 2, 3 en 4, namen deel aan deze studie. Zij kregen drie verschillende routefilms te zien tijdens de loopbandtraining. Zij werden tegelijkertijd geobserveerd en na afloop is een interview afgenomen over hun ervaring. 

Het uitvoeren van dubbeltaken is een van de executieve functies die door de ziekte van Parkinson is aangedaan. Een van de resultaten die uit dit onderzoek naar voren is gekomen is dat loopbandtraining met de SilverFit Mile door de deelnemers niet als dubbeltaak ervaren wordt. Sterker nog, ze vinden de routefilms een goede afleiding van het feit dat ze aan het lopen zijn. Saskia gaf aan dat (geriatrie)fysiotherapeuten vaak terughoudend zijn bij het toepassen van dit soort interventies bij Parkinsonpatiënten, omdat vanuit de literatuur blijkt dat de hoeveelheid prikkels storend kan zijn. Maar de deelnemers uit dit onderzoek hadden hier geen last van. Daarnaast is deze vorm van loopbandtraining ook in de latere fases van de Ziekte van Parkinson nog goed toepasbaar, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt.  

Quote van een deelnemer

 “Het maakt het lopen iets plezieriger, omdat je niet naar een dood ding zit te kijken, maar naar iets wat beweegt. Je tijdsgevoel gaat anders werken, zodat je langer aan het lopen bent zonder dat je het zelf in de gaten hebt.” - Deelnemer 

Interesse?

Met de SilverFit Mile is interactieve looptraining mogelijk. De SilverFit Mile bootst met stabiele routefilms de ervaring van buiten wandelen levensecht na. Reguliere therapie verandert in een unieke ervaring. De SilverFit Mile graag eens in het echt zien? Wij komen hem graag vrijblijvend bij u op locatie demonstreren.

Literatuur

Van Uden, S. (2019). De ervaringen van parkinsonpatiënten met loopbandtraining gecombineerd met virtual reality – Kwalitatief onderzoek (Unpublished Master’s Thesis). Avans Plus University of Applied Sciences

Deel deze pagina: