Van der Kolk et al. (2019) hebben in de Park-in-Shape studie gekeken naar de effecten van een bewegingsprogramma van 6 maanden bij mensen met de ziekte van Parkinson. Er is gekeken of fietsen met routefilms resulteert in een verbetering van de symptomen van de ziekte van Parkinson. 130 mensen met Parkinson (Hoehn and Yahr stage 2 of lager) hebben deelgenomen aan de studie en zijn verdeeld in twee groepen; de aerobische interventiegroep & de controlegroep. De interventiegroep heeft gedurende 6 maanden drie keer per week intensief getraind op een hometrainer met routefilms (exergaming) en de controlegroep heeft 6 maanden stretch- en ontspanningsoefeningen uitgevoerd. 

De resultaten

De resultaten zijn positief. De motoriek van de interventiegroep was na afloop significant beter in vergelijking met de controlegroep. De grootte van dit effect is vergelijkbaar met dat van gebruikelijke Parkinson medicatie. Deelnemers in de controlegroep lieten een achteruitgang zien in motoriek, terwijl de deelnemers in de interventiegroep geen achteruitgang lieten zien. Dit onderzoek laat dus zien dat regelmatig sporten van groot belang is voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Interesse?

In het onderzoek van de Park-in-Shape studie is gebruik gemaakt van een hometrainer met routefilms. De SilverFit Mile bootst met stabiele routefilms de ervaring van buiten fietsen levensecht na. Reguliere therapie verandert in een unieke fietservaring. De SilverFit Mile graag zelf proberen? Wij komen hem graag bij u op locatie demonstreren.

Literatuur 

Van der Kolk, N.M., de Vries, N.M., Kessels, R.P.C., Joosten, H., Zwinderman, A.H., Post, B., & Bloem, B.R. (2019). Effectiveness of home-based and remotely rupervised aerobic exercise in Parkinson’s disease: a double-blind, randomised controlled trial. The Lancet. Neurology, 18(11), 998-1008. 

Deel deze pagina: