Terugblik gebruikersbijeenkomst 'Bewegen in de ouderenzorg: motivatie en therapietrouw'

Hoe kan ik mijn cliënten helpen om hun motivatie om te bewegen te versterken en dragen interactieve spellen hieraan bij? Deze vraagstukken stonden centraal tijdens onze allereerste online gebruikersbijeenkomst die op 23 maart plaatsvond. Maar liefst 190 zorgprofessionals namen deel!


Motivatie voor het revalidatieproces versterken
 

Professor Joost Dekker (Afdeling Revalidatiegeneeskunde, Amsterdam UMC) is projectleider van het project ‘Zinvolle doelen in de revalidatie’. In dit project is een methodiek ontwikkeld om aansprekende en zinvolle revalidatiedoelen te stellen. Er wordt verwacht op deze manier cliënten te kunnen helpen om hun motivatie voor het revalidatieproces te versterken. Tijdens zijn presentatie besprak hij de methodiek en de eerste ervaringen. 


Waar 
SilverFit de komende tijd aan werkt 

In zijn presentatie over de ontwikkelingen in de virtuele therapie liet Joris Wiersinga, CEO van SilverFit, zien welke vooruitgang SilverFit geboekt heeft en waar we in de nabije toekomst aan gaan werken. De deelenemers waren erg enthousiast over de mogelijkheid om met de SilverFit Mile te fietsen met eigen materiaal, het fietsen in 'Reis door de tijd" met historische foto's, over de organisatie van een ware 'Tour de Mile' deze zomer, over de bluethooth connectie voor de SilverFit Mile (waardoor een losse sensor overbodig is) en over het fietsen van een eigen route met foto's van Google Street View. Momenteel loopt er tevens een testfase bij een geselecteerd aantal klanten waarbij de SilverFit Mile met internet is verbonden.Ook naar de nieuwe video's voor zitdansen op de SilverFit Alois en een SilverFit Flow module voor ademnhalingstraining voor op de SilverFit 3D hadden de deelnemers wel oren. Daarnaast zal SilverFit voortdurend stappen blijven zetten om de veiligheid van de systemen te waarborgen.


Recent onderzoek en praktijkverhalen met de SilverFit systemen 
 

Tijdens de middag kwamen er verschillende onderzoeken en praktijkvoorbeelden met de SilverFit systemen ter sprake tijdens de presentaties van Dr. Katinka van der Kooij (Vrije Universiteit Amsterdam) over balanstraining met de SilverFit 3D, Joeke van Santen (Amsterdam UMC) over fietsen met de SilverFit Mile bij mensen met dementie, en Saskia van Uden (BrabantZorg) over loopbandtraining met de SilverFit Mile bij parkinsonpatiënten. Zij bespraken de resultaten van hun onderzoeken en gaven een aantal praktische tips over het motiveren van cliënten.  
Aan het einde van de middag werd er besproken welke inzichten de deelnemers gaan gebruiken om cliënten te motiveren naar aanleiding van deze bijeenkomst: 
  • Ik merk dat ik vrij snel als therapeut het therapiedoel van de cliënt zelf al invul. In plaats van het te vragen aan de cliënt. Wat wil de cliënt bereiken? Meer betrekken op de cliënt zelf. Meer aansluiten bij de beleefwereld van de cliënt. 
  • Meer competitie aanbieden. Nu doe ik dat nog te weinig. En meer doen met de puntenscoring. Zodat je kan zien dat wat je de vorige keer hebt gedaan. 
  • Uitdaging en vaardigheid op elkaar afstemmen om flow te vergroten. 
  • Ik ga proberen met mijn Parkinson cliënten op de loopband te lopen in combinatie met SilverFit Mile. 
  • Humor, spelvorm, competitie, muziek, meer in gesprek met bewoners wat hun beweegt! 
Het was een zeer geslaagde eerste online gebruikersbijeenkomstNogmaals dank aan alle sprekers en deelnemers! 


Wilt u ook deelnemen aan een gebruikersbijeenkomst?  

Hou dan onze evenementenkalender in de gaten. Wilt u zelf eens ervaren hoe SilverFit systemen kunnen bijdragen aan de motivatie van cliënten? 
Wij demonstreren het systeem waarin u interesse heeft graag online, bij u op locatie of bij ons op kantoor in Woerden.   

Deel deze pagina: