Sarcopenie, de kracht van oudere spieren

90 fysiotherapeuten, beweegagogen, activiteitenbegeleiders en andere zorgprofessionals kwamen dinsdag 24 april bijeen op ons congres ‘Sarcopenie, de kracht van oudere spieren’. Deze middag stond in het teken van een redelijk onbekend, maar daarbij niet minder belangrijk vraagstuk: Hoe kun je als zorgprofessional spierarmoede bij ouderen herkennen en voorkomen? En wat kunnen de SilverFit systemen hierin betekenen?

Sarcopenie bij Nederlandse ouderen

Lex Verdijk, hoogleraar en onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht, opende de middag met zijn presentatie over sarcopenie. Hierin legde hij uit hoe belangrijk spierbehoud en -opbouw is voor de gezondheid, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van ouderen.

Veel ouderen in Nederlandse verzorgingshuizen en ziekenhuizen houden er een inactieve levensstijl en een eiwitarm dieet op na. Deze twee leefstijlfactoren zorgen ervoor dat spiermassa en -functie sneller afnemen naarmate men ouder wordt. Meer dan 80% van de ouderen loopt dan ook het gevaar om last te krijgen van spierarmoede en alle gevolgen van dien, zoals een verhoogd risico op vallen.

Krachttraining en een eiwitrijk dieet: de gouden combinatie

Gelukkig legde Verdijk uit wat zorgprofessionals kunnen doen om sarcopenie tegen te gaan. Volgens de laatste wetenschappelijke studies is de oplossing te vinden in een multidisciplinaire aanpak.

Ten eerste bestaat deze aanpak uit het stimuleren van functionele beweging bij ouderen. Verdijk raadt met name krachttraining aan, bijvoorbeeld op basis van een 1RM of 5RM. Ten tweede moet het dieet van kwetsbare ouderen onder de loep genomen worden. Een eiwitrijk dieet stimuleert spierbehoud en -opbouw. Wanneer zowel de beweging als het dieet van kwetsbare cliënten op deze manier worden aangepast, heb je als zorgteam een gouden combinatie in handen om spierarmoede te bestrijden.

Esmée Doets van de Wageningen Universiteit beaamde dit in haar presentatie over het onderzoek ‘ProMuscle in de Praktijk’ wat zij leidt in samenwerking met o.a. FrieslandCampina, UMC Utrecht en GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Binnen dit onderzoek volgt een groep van 62 fragiele Nederlandse ouderen 12 weken lang een programma waarin zij onder professionele begeleiding krachttraining volgen en een voorgeschreven eitwitrijk dieet nuttigen. Er wordt gekeken of deze combinatie effectief is om de spierkracht, spiermassa en fysiek functioneren van de ouderen te verbeteren. Met het programma streeft Doets ernaar dat kwetsbare ouderen langer zelfstandig kunnen bewegen en daarmee langer zelfredzaam blijven.

Nieuwe spellen voor de SilverFit 3D en fietsen waar je maar wilt met de SilverFit Mile

In zijn presentatie over de ontwikkelingen in de virtuele therapie toonde Joris Wiersinga, medeoprichter van SilverFit, de nieuwe spellen die dankzij de eerstvolgende update voor de SilverFit 3D beschikbaar zullen zijn. Zo zal er binnenkort een nieuw spel beschikbaar zijn waarmee de spierkracht van de bovenbenen getraind kan worden door middel van het uitvoeren van een knie-extensie.   

In de presentatie werd ook de nieuwe routemaker-functie getoond die inmiddels beschikbaar is op de SilverFit Mile. Met de routemaker kun je een diashow afspelen met beelden van een zelf samengestelde route in Nederland of daarbuiten. Dit betekent dat er een route gefietst kan worden door vrijwel iedere stad, dorp of gebied wat door Google Maps in kaart gebracht is. Ook is het met deze functie mogelijk om een route te fietsen met archiefbeelden van bekende steden in Nederland.  

Daarnaast werd aandacht besteed aan het project ‘de Thomas-module’. Dit is een nieuw project van SilverFit waarin we ons spellen ontwikkelen die interactie tussen ouderen en (klein)kinderen stimuleren. Uit de praktijk blijkt namelijk dat kinderen als geen ander weten hoe ze hun grootouders op een leuke manier kunnen stimuleren om samen te spelen en te bewegen.

Praktijkverhalen van zorgmedewerkers

Fysiotherapeut Laurens Bakx en zijn collega diëtiste Rolinde Duister van TanteLouise vertelden hoe zij de SilverFit systemen op hun locatie inzetten om spierbehoud en -opbouw bij revaliderende cliënten te realiseren. In hun ‘oefentuin’ kunnen cliënten krachttraining doen. Spelenderwijs trainen zij hier onder andere hun beenkracht met de SilverFit Newton.

Met hun presentatie benadrukten Laurens en Rolinde nogmaals de boodschap van de eerdere sprekers: senioren blijven langer gezond en zelfredzaam door het doen van krachttraining in combinatie met het eten van eiwitrijke maaltijden.

SilverFit systemen voor krachttraining

De middag werd afgesloten met een workshop. Zo konden deelnemers aan de hand van een casus zelf aan de slag met het opzetten van een behandelplan. Hierbij leerden deelnemers hoe ze de SilverFit systemen kunnen inzetten om iemand met spierarmoede te behandelen. Denk hierbij aan het koppelen van de Newton aan een legpress om de beenkracht te trainen, of het koppelen van de Newton aan een pulley om de grote rugspieren te trainen.

Wil jij weten hoe jij en je collega’s het meeste uit de SilverFit systemen kunnen halen? Volg dan een geaccrediteerde training van SilverFit. Het is mogelijk om deze training bij jou op locatie te verzorgen. 

Deel deze pagina: