Rephagia-update: Nog gemakkelijker dan mijn telefoon

De Rephagia heeft een update gehad! De structuur in het systeem loopt nu meer gelijk met de klinische vragen die een therapeut zichzelf stelt tijdens het voorbereiden van de behandeling. Dat maakt het werken met de Rephagia makkelijker en prettiger. Het systeem voelt nu minder ‘technisch’ en ‘ingewikkeld’ aan en werkt voor therapeuten veel intuïtiever.

Vernieuwde versie

Vóór de update merkten meerdere therapeuten dat zij het systeem lastig vonden om mee te werken. Daardoor leverde het in op gebruikersgemak. Therapeuten die dit als zodanig hebben ervaren, hebben inmiddels met de vernieuwde versie gewerkt. Men voelde zich met deze versie bekwaam genoeg om cliënten te behandelen. Eén therapeut gaf aan dat ze nu net zo makkelijk met het systeem werkt als met haar telefoon. 

Nieuwe interface

Wat direct opvalt is dat de Rephagia in een nieuw jasje is gestoken. De indeling van de schermen zijn aangepast waardoor het systeem intuïtiever en gebruiksvriendelijker wordt voor de therapeut. De wijze waarop de therapeut door het programma loopt, loopt synchroon met de klinische vragen die de therapeut stelt tijdens de voorbereiding van de behandeling. Daarnaast hoeft een therapeut minder stappen te doorlopen om bij de juiste oefening te komen. Dit alles maakt dat de nieuwe indeling fijner is om mee te werken.

Nieuwe oefeningen

In de slikfase hebben we de oefeningen ‘Normale slik’ en ‘Krachtige slik’ toegevoegd. De oefening ‘Normale slik’ is gericht op het verhogen van de slikfrequentie en het verkrijgen van inzicht in de vorm van de slik. De oefening ‘Krachtige slik’ is gericht op het bewust krachtiger slikken. Beide oefeningen zijn zowel weer te geven in spelvorm als met een grafiek.

In de voorbereidende (orale) fase hebben we oefeningen toegevoegd waarmee de kracht van de tong en de kaken getraind kunnen worden.

Keuzehulp

Therapeuten gaven ons de feedback dat zij het lastig vinden om keuzes te maken in de selectie van oefeningen. Vragen zoals; ‘Wat voor een type oefening past het best bij deze cliënt?’ en ‘Welk type visualisatie moet ik nu inzetten?’ zijn soms lastig te beantwoorden voor de (onervaren) therapeut.

Zelfs voor een meer ervaren logopedist kan het prettig zijn om door middel van een andere oefening aan hetzelfde doel te werken. Met deze achterliggende gedachte is de ‘keuzehulp’ ontwikkeld. De keuzehulp helpt u stap voor stap bij het vinden van de juiste oefening. Het systeem leidt u door een aantal klinische stappen. Vervolgens adviseert het systeem een aantal mogelijke oefeningen en visualisaties.

Kalibratie

Het kalibreren voorafgaand aan een oefening blijft een noodzakelijke stap, maar we hebben deze wel kunnen versimpelen. De kalibratie wordt meer vanuit het systeem begeleid door middel van instructies op het scherm. In het beeld verschijnen de instructies voor de kalibratie van de rustwaarde en later voor het bepalen van de slikwaarden. Op deze wijze hoeft de therapeut de waarden alleen nog te controleren en indien nodig bij te stellen.

Aanpassen boluslabels

Het is met deze update ook mogelijk om de benaming van de bolusconsistenties aan te passen die tijdens de oefening gebruikt worden. Op deze wijze kan de benaming meer gepersonaliseerd worden naar de benaming die in de instelling gebruikt wordt. 

Vanuit de praktijk gaven therapeuten aan dat het verwarrend kon zijn om andere benamingen in de behandeling toe te moeten passen dan dat er in, bijvoorbeeld, het patiëntendossier in de instelling gebruikt worden. Nu is het mogelijk om de boluslabels te wijzigen in de benaming zoals deze in de instelling gebruikt worden. Dit is prettiger werken voor de therapeut.

 

Deel deze pagina: