Therapeuten en ouderen omarmen SilverFit technologie in het beweegaanbod
Aan het woord is Steffie Heyvaert, kinesist bij woonzorgcentrum Walfergem te Asse. Zij vertelt over de inzet van de SilverFit Alois, die zij nu sinds enige tijd in gebruik hebben.
Het systeem wordt momenteel ingezet door kinesitherapeuten, de ergotherapeut en animatoren die allen hun eigen doel hebben ten aanzien van het welzijn van de bewoners. De kinesitherapeuten hebben als doel om bewoners hun autonomie te laten behouden, te verbeteren of te herwinnen. De ergotherapie richt zich op het verbeteren van de zelfredzaamheid en het behouden en/of ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn voor het dagelijks functioneren. Het animatie team biedt ontspanning en stimuleert de bewoners om hun zelfredzaamheid zo lang mogelijk te behouden en bevorderen. Daarnaast richten zij zich op het welzijn en de eigenwaarde van bewoners.
Geluksmomenten creëren
De SilverFit Alois staat in onze kinesitherapiezaal. Het systeem bestaat uit een verrijdbaar beeldscherm met touchscreen, een 3D camera, computer en geluidsboxen. Het systeem biedt activiteiten die lichaamsbeweging stimuleren, sociale contacten bevorderen, cognitief uitdagen of juist ontspanning bieden. Zowel de bewoners met dementie als de bewoners die cognitief sterk zijn maken gebruik van de SilverFit Alois. Het toestel helpt ons om de bewoners fysiek, mentaal en sociaal actief te houden met activiteiten in spelvorm.
Vandaag gaan we naar Brussel
In de kinezaal gebruiken we de SilverFit Alois veel bij het fietsen. Fietsend naar de muur of naar buiten kijken is natuurlijk altijd een beetje saai. Nu hebben bewoners echt het gevoel dat ze fietsen door de straten waar ze vroeger geweest zijn. Dit brengt vele herinneringen mee. Soms kijken ze er echt naar uit. Dan zeggen ze: “Vandaag gaan we een keer naar Brussel, Steffie”. Er staan twee fietsen voor het scherm, een links en een rechts zodat mensen samen kunnen fietsen. De beelden brengen makkelijk een gesprek op gang met de buurvrouw die ook zit te fietsen. Dat is heel leuk. We zien dat andere bewoners dan ook meekijken om te zien waar in de wereld ze aan het fietsen zijn.
Een glinstering in de ogen
In de kinezaal wordt het systeem vooral 1 op1 gebruikt, als therapie. Bijvoorbeeld het zitten-staan en het zitdansen is leuk om te zien, ook omdat mensen dan de volledige aandacht krijgen. Je kunt meer met mensen in contact gaan. Voor de meeste mensen is het de eerste keer dat ze zo met technologie in aanraking komen. Zeker met de 3D camera. Ze kunnen dan balletjes werpen zonder dat ze een bal in de hand hebben. Zeker bij mensen met dementie zie je dan de glinstering in de ogen en zie je ze denken: ''Wow, wat heb ik nu gedaan''. Dat geeft veel voldoening als zorgverlener.
Blijven bewegen voor een beloning
Soms is de oefening meteen heel duidelijk en heeft deze geen toelichting nodig. Soms is er iets meer begeleiding nodig. Dit hangt af van bewoner tot bewoner en van activiteit. Als er bij 'Kermis' een konijn langskomt dan weten de bewoners dat ze moeten gooien, maar als ze bijvoorbeeld bij het zitdansen stil zitten, dan komt er geen muziek en dan blij de bewoners wachten. Als je dan zelf begint te bewegen en er komt muziek, dan hebben ze heel snel door dat ze moeten blijven bewegen om die muziek als beloning te krijgen.
Leuker dan saaie oefeningen
Als ik met de SilverFit werk met een bewoner, dan probeer ik meer tijd uit te trekken bij die persoon. Zodat we de gewone oefeningen kunnen doen, het virtueel fietsen erbij en het ook nog even leuk te hebben. Bewoners vinden het wel altijd leuker om de SilverFit bezig te zijn, dan saaie oefeningen te doen. Het is een leuke beloning. Ze vinden het leuker als het op een scherm gevisualiseerd is dan waneer ik zeg: ''we gaan deze oefening tien keer doen''. Ik kan ze daarin alleen maar gelijk geven.
Bewoners makkelijker te motiveren
Het is sinds de komst van de SilverFit Alois gemakkelijker te motiveren om mee te komen. Sommige mensen zijn niet zo graag actief. Sinds de SilverFit Alois er is kijken ze wel uit naar dat momentje om te fietsen door de straten of om activiteiten te doen. Het is voor ons ook heel handig. Je hoeft niet de hele tijd aanwezig te zijn als iemand bezig is met de SilverFit Alois. Natuurlijk afhankelijk van wat ze aan het doen zijn. Ze voeren de oefeningen perfect uit, zonder dat ik hoef te zeggen hoe of wat. Ze vinden zelf hun eigen weg daar ook wel in. Nu moeten we het nog een beetje aan de man brengen, maar ik denk dat dit op termijn ook wel wat gaat zorgen voor mensen die zelfstandig naar de kine gaan komen om zelfstandig hun oefeningen te gaan aan doen aan de SilverFit. Dat is wel een verlichting voor ons.
Groepsactiviteiten
De SilverFit Alois wordt ook regelmatig gebruikt op een andere plek. De ergotherapeuten en animatoren komen het halen om het op andere verdiepingen voor activiteiten te gebruiken. Het systeem wordt dan in de leefruimtes ingezet voor groepsactiviteiten met zon achttal bewoners. Tegelijkertijd. Zij hebben dan, afhankelijk van de activiteit, om de beurt de interactie met het systeem. Het animatie- en ergo team maakt een wekelijkse kalender van activiteiten die zij ophangen in de leefruimtes.
''We hebben een paar muzikale mensen in het woonzorgcentrum en er is een kerstkoor. Dan is er iemand ondertussen bezig met het dirigeren op de SilverFit Alois.''
Inzet door mantelzorgers en vrijwilligers
Het is de bedoeling om op termijn ook familie de SilverFit Alois te laten gebruiken. Als ze het systeem zien staan in het weekend en het haardvuur brandt, dat ze er dan ook eens met hun moeder of vader voor gaan zitten om een beetje te dansen of eens een tour door Brussel te maken of ballen te werpen. Het is nog wel een beetje zoeken hoe wij naast het personeel ook mantelzorgers en vrijwilligers bij de inzet van de SilverFit Alois kunnen betrekken.
Bewegingsaanbod
Er is drie keer per week gymnastiek door een van de kinesisten op elk verdiep. Daarnaast hebben we de meeste bewoners hun vaste afspraken in de week met hun eigen kine. Dan bepalen we waar we op gaan focussen die dag. Meer op evenwicht of meer op de spierkracht of op uithouding? Afhankelijk daarvan bepalen we waarbij de SilverFit Alois gebruikt gaat worden.
Daarnaast is de bingo die altijd supper passief was, nu door de SilverFit Alois 'Bingo' iets actiefs geworden. We verdelen de bewoners dan in twee groepen en als het getrokken nummer op hun kaart staat, dna mogen ze recht gaan staan (sit-to-stand) om het nummer af te strepen van de digitale bingokaart. Dit zijn kleine verschillen die qua beweging een groot verschil geven voor de mensen.