Spierarmoede vaak niet herkend en behandeld
Rond de twintig procent van de mensen van 65 jaar en ouder lijdt aan spierarmoede, ook wel sarcopenie genoemd. Onder verpleeghuisbewoners ligt het percentage tussen de 60 en 70 procent. Spierarmoede kan leiden tot een vergrote kans op vallen, ernstige breuken en een sterk verminderde kwaliteit van leven. Ook vervroegd overlijden behoort tot de risico’s. Het is daarom belangrijk om spierarmoede te voorkomen en te behandelen.
Hoogleraar luidt noodklok over spierarmoede
De Vrije Universiteit Amsterdam en het VU Medisch Centrum onderzochten in samenwerking met de Universiteit Utrecht, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ziekenhuis Amstelland en de Universiteit van Melbourne de kennis en de zorg bij 223 medische professionals op het gebied van spierarmoede.
Er is onderzocht hoe artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten omgaan met spierarmoede. Uit dit eerste onderzoek naar sarcopenie in de praktijk blijkt dat spierarmoede nog lang niet altijd herkend wordt. Als het al herkend wordt, wordt maar zelden overgegaan tot diagnose en behandeling.
Hoogleraar gerontologie Andrea Maier luidt daarom de noodklok: “In de eerste plaats moet er meer kennis komen bij zorgverleners over het bestaan van de ziekte. Daarnaast moeten artsen, fysiotherapeuten en diëtisten voor de beste behandeling beter samenwerken bij het stellen van de diagnose.” (Vrije Universiteit, de resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het online wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE).
De diagnose en behandeling van sarcopenie
Volgens huidige onderzoeksresultaten is met name krachttraining belangrijk in de preventie van spierarmoede. Aangevuld met voedingsadvies en eventueel met voedingssupplementen vormt dit de beste interventie voor preventie en behandeling van sarcopenie. Kijk hier voor een helder en kort overzicht over de diagnose en behandeling van sarcopenie.
Wat kan SilverFit betekenen op het gebied van spierarmoede?
De SilverFit systemen motiveren ouderen om te bewegen en dus ook aan krachttraining te doen. Met de SilverFit Newton worden beenspieren en de armen en romp op een directe manier getraind, maar ook in de SilverFit 3D en de SilverFit Alois zitten spellen waarbij opstaan uit de stoel en het trainen van armen of buikspieren voorop staan, zoals 'Bingo' en 'De Vos'. Voor het trainen van de armspieren is het spel 'Diepzeezwemmen' zeer geschikt. Daarnaast kunnen met de SilverFit Mile virtuele fietstochten gemaakt worden. Door in beweging te blijven, verbetert dus niet alleen de conditie, maar zeker ook de spierkracht.
Wilt u meer weten over hoe u de SilverFit systemen kan inzetten om sarcopenie onder uw bewoners tegen kan gaan? Neem dan gerust contact op met ons. Wij komen graag bij u langs voor een kosteloze demonstratie.